مشکلات قرنطینه افراد دارای اختلال طیف اتیسم از کرونا ویروس 24 تا 48 ساعت در هفته
پیشرفت درمان همراه آموزش است توقف درمان (توانبخشی) توقف پیشرفت درمان
افراد دارای اختلال طیف اتیسم به توانبخشی و آموزش مستمر نیاز به نوع طیفی که دارند میباشند این آموزشها مدت زمان مشخص ندارند اما باید طبق یک قانون مشخص انجام شود چرا که این کودکان باید در یک چهارچوب قانونمند میتوانند به افکار و ادراک خود جهت بدهند. کرونا ویروس تمامی دانش آموزان را مجبور به قرنطینه خانگی کرده است برای پیشگیری و عدم ابتلا به کرونا ویروس در خانه ماندن و بیرون نیامدن بهترین گزینه میباشد؛ اما کودکی که دارای اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) است قرنطینه و برای کرونا ویروس در منزل بدون آموزشهای مستمر توانبخشی زیر نظر متخصص باعث پائین آمدن سطح دریافتی کودکان دارای اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) است. بی قرار شدن کودکان دارای اختلال طیف اتیسم در یک محیط ثابت بدون تنوع باعث بالا رفتن تنشها و بی قراری آنها برای قرار گرفتن در خانه میشود. لازم به ذکر است که برای نگه داری در منزل جهت قرنطینه کرونا ویروس نیازمند همکاری هر دو والد به هم هست. با توجه اینکه ممکن است هر دو والدین یا یکی از آنها میباشد.
برنامه ریزی برای اتیسم در شرایط قرنطینه
در شرایط قرنطینه خانگی کرونا ویروس باید برنامه ریزی داشت تا از افت روند درمانی فرد دارای اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) جلوگیری کرده.
مشکلات ناشی از پایین آمدن سطح کیفیت آموزشی توانبخشی
کم شدن ارتقاء سطح توانمندی (چرا که مهمترین راه پیشرفت افراد دارای اختلال طیف اتیسم آموزش و توانبخشی مستمر است)
بی قراری و افزایش برخوردهای فیزیکی و آسیب به خود در محیط و نداشتن برنامه
خستگی والد به تنهایی و عدم کنترل امور تربیتی و خانگی
کنترل بهداشت با توجه به اینکه افراد دارای اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) دارای اختلال وسواس و یا عدم رعایت بهداشت فردی را دارند که در کنترل کرونا ویروس نقش بسزایی دارد.
راهکار چیست؟
در کنار تمام این سختیهایی که قرنطینه کرونا ویروس برای تمامی افراد به ویژه اتیسم (اوتیسم) به همراه آورده، میشود کمی با یک نگاه برنامه ریز بدون استمداد از ارگان و سازمانی با حداقل امکانات روز را به آرامش سپری کنیم.
حفظ آرامش
در ابتدای امر باید بدانیم که تصور فرزندان از دنیا به نگاه والدین بستگی دارد با هر تصویری که در برداشت خود از کرونا ویروس در خانه باشد کودک دارای اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) آن را ضبط میکند اولین مورد رعایت کامل آرامش و خونسردی است. چرا که چشمها اولین گواه ما بر عدم امنیت و قرار ما میباشد. درست است که فرزندان دارای اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) به والدین نگاه نمیکند اما تمام معنی نگاهها و صداها و حرکات را میفهمد.
برنامهٔ مدون و قابل اجرا
افراد دارای اختلال طیف اتیسم در صورت داشتن برنامه و زمانبندی سریع تر با شرایط سازگاری میشوند با توجه به بحران قرنطینه خانگی در مقابل کرونا ویروس تردد در محیطهای خارج از خانه از هر نوعی به جزء موارد ضروری باعث به هم ریختن هر نظمی در زندگی میشود. برای ارتباط مجدد با شرایط جدید نیازمند یک برنامه ریزی جدید متناسب با شرایط قرنطینه کرونا ویروس میباشیم. میتوانیم از ارگانها و سازمانها مربوط به معلولین و یا بهزیستی کمک بخواهیم اما تمامی این امور نیازمند زمان و باعث پائین آمدن سطح آرامش روانی فرد به خصوص خانوادهٔ دارای فرزند اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) میباشند.
تسهیل کردن شرایط زندگی
معلولیت اختلال طیف اتیسم خود جزء یکی از بغرنجترین معلولیتها به شمار میرود. در زندگی روزمره و بدون کرونا ویروس هر دو والد یا یکی از والدین در بیرون از خانه مشغول به کار هستند و در اصل در روزهای قرنطینه کرونا ویروس یکی از والدین مسئولیت رسیدگی به نگه داری و آموزش و توانبخشی فرزند را به عهده دارد. در این شرایط با توجه به برنامه ریزی ثبت شده بین والدین باید هر دو والد با هم به مشارکت و رسیدگی امور برآیند والدی که بیرون فعالیت میکند تمام خریدهای روزانه را بدون کم و کاست انجام دهد. والدی که با کودک دارای اختلال طیف اتیسم در منزل میماند، زمان خود را صرف بازی و ایجاد محیطی امن برای کودک دارای اختلال طیف اتیسم بکند. درست است که توقف آموزش باعث پائین آمدن سطح توانمندی فرد اتیستیک میشود، اما والد مراقب باید بداند که این شرایط موقتی بوده و دائمی نیست روزهای قرنطینه خانگی کرونا ویروس باید به شادی و آرامش بگذرد. طبق جدول برنامه ریزی تمام نیازهای پنج روز آتی را تهیه کنید تا نیاز کمتری به حضور در بیرون از منزل داشته باشید.
پیاده روی و گردش کوتاه
همه ما میدانیم که در مکانهای شلوغ و پر رفت و آمد آلودگی وجود دارد. کرونا ویروس نیز از این قاعده خارج نیست و در مکانهایی که اجتماع افراد زیاد است احتمال ابتلا نیز بالا میباشد. برای ایجاد کمی تنوع و همچنین از آنجایی که انسان نیاز به فضای باز هم دارد و با توجه به اینکه در ساعات اولیه روز به علت بالا بودن تردد جمعیت در شهر امکان پیاده روی نیست. اگر در خانه از فضای حیاط یا پشت بام بهره مند هستید از همین فضا برای قدم زدن استفاده کنید؛ اما اگر چنین فضایی در اختیار شما نیست در هفته 1 الی 2 بار میتوانید در ساعات پایانی و زمان خلوتی خیابانها یک پیاده روی کوتاه در حد 10 دقیقه داشته باشید. صد البته ماسک، دستکش و مایع ضد عفونی کننده را فراموش نکنید. این پیاده روی سبب میشود افکارتان برای انجام کارهای روزمره آتی باز تر شود.
وفاداری و پایبندی به برنامه ریزی
برنامه ریزی یکی از موارد مهم زندگی با افراد دارای اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) میباشد اما اجرای دقیق آنهایی یکی از اصول مهم به خصوص در شرایط بهداشت سلامتی و روان یادمان باشد برای جلوگیری از ابتلا به کرونا ویروس و همچنین روند آموزشی و کنترل اختلال طیف اتیسم ماندن در یک برنامه به ما کمک بیشتری میکند.
جابجایی برنامه
با توجه به اینکه مدت زمان قرنطینه کرونا ویروس مشخص نیست و امکان خستگی والدین که با فرزند دارای اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) در حال آموزش هستند وجود دارد بهتر است در زمانهای مشخصی جای والدین با هم تغییر کند والدی که در بیرون کار میکند برای یک روز در هفته یا ساعاتی زودتر از روزهای قبل به خانه بیاید تا والد مراقب به استراحت و رسیدگی شخصی به فعالیتهای مورد علاقه خود را انجام دهد. این امر باعث شادابی مضاعف برای انجام فعالیتهای روزانه طبق روال عادی میشود.
نکته مهم
کودکان، چه کودکان عادی و چه کودکان اختلال طیف اتیسم (اوتیسم) بسیار کنجکاو هستند و ما باید به کنجکاوی آنها پاسخ بدهیم والدین کودک دارای اختلال طیف اتیسم باید با کودک خود با آرامش صحبت کنند و شرایط را از او پنهان نکنند. تمامی کودکان به خصوص کودکان دارای اختلال طیف اتیسم برای داشتن آرامش نیازمند والدین هستند باید آرامش را حفظ کرد آن هم با رعایت چند نکته:
- استفاده از واژههای مطمئن و پرقدرت در بیان شرایط کرونا ویروس که نشان دهنده توانمندی ما برای گذراندن بحران میباشد
- میتوان شرایط کرونا ویروس را با قصه و سفر و یا نمایش شرح داد
- از او بخواهید که احساسش را برایتان بر حسب توانمندی که دارد بیان کند و یا مصور کند…شما هم همانند او عمل کنید.
در پایان
مهمترین مطلبی که در شرایط ویژه و بحرانی باید بدانیم این است که روزهای بد میگذرد هرچند به کندی و این ما هستیم که باید با قدرت و ایمان به توانمان به بهترین نحو از این روزها عبور کنیم و این ذهن ماست که جسم ما را میسازد. روزهای آینده و روزهای آتی را در پایان هر روز مصور کنید که بدانید این روزهای کرونا ویروس میگذرد.